Eco2Care
 duurzaam reinigen

Droogijsstralen

Dry ice blasting, cryogene reiniging of gewoon droogijsstralen is een unieke milieuvriendelijke reinigingstechniek en soms ook de enig toepasbare manier van reiniging. Het principe van dit proces is het gebruik maken van perslucht zoals bij zandstralen maar hier vervangt men het straalmedium zand door een droogijskorrel.


Een droogijskorrel is niets meer dan samengeperste CO2 met een temperatuur van -78C, kortom ijs zonder water. Waardoor het uitermate geschikt is voor het reinigen van apparatuur waar geen water bij mag komen. Denkt u aan bijvoorbeeld elektrische circuits, maar ook procesapparatuur.


Doordat de droogijskorrel onder druk tegen het te reinigen oppervlak wordt gestraald bevriest het oppervlak en slaat de droogijskorrel als het ware in de bevroren vervuiling. Tijdens deze inslag sublimeert de vaste droogijskorrel naar gasvorm waardoor zijn volume 750x toeneemt. De vervuiling wordt als het ware getorpedeerd door de droogijskorrels, door deze inslagen komt de vervuiling los van de ondergrond zonder dat de droogijskorrels het beschadigen.


De droogijs is gasvormig en de enige afvalstroom bij deze techniek is het vrijgekomen vuil, Op onderstaande foto ziet u een besturingskast welke terwijl in gebruik door ons aan de rechtse zijde gereinigd is.